osterlen2

 

Österlen

Det är ingen tillfällighet att Österlen kallas för “lilla Provence”. Här finns böljande kullar, hav, ängar och fruktodlingar. Kultur och gastronomi frodas vid sidan av hänförande naturupplevelser. Österlen erbjuder också fritidsaktiviteter som golf, tennis, yoga, segling, kajak och vandring. Om man tröttnar på lugnet finns storstadslivet inom räckhåll. Malmö ligger en dryg timmes bilfärd från Kivik. Köpenhamns centrum ytterligare 30 min därifrån och på vägen dit har man passerat Kastrups internationella flyplats med avgångar världen över.

Österlen är inget tydligt geografiskt avgränsat område. Historiskt sett syftade Österlen på en riktning och stod för allt som låg österut, dvs. öster om den punkt på vilken man befann sig. Österlens geografiska placering ändrade sig med andra ord beroende på var någonstans i Skäne man befann sig. En annan uppfattning gjorde gällande att Österlen betydde "Öster om leden" dvs omfattades av det område som låg öster om vägen från Ystad norrut.

I dag räknas Tomelilla och Simrishamns kommun till Österlen men begreppet har en vidare innebörd hos gemene man. Enligt de senare sträcker sig regionen på ett ungefär mellan den långa sandstranden havängen vid Ravlunda skjutfält nordost, Agusa i nordväst och Hammars backar i sydväst.

osterlen